T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / SURUÇ - Suruç Anaokulu

ANNE ATÖLYEMİZDE GELENEKSEL TESCİLLİ "SURUÇ NARI" FESTİVALİMİZ


ANNE ATÖLYEMİZDE GELENEKSEL TESCİLLİ "SURUÇ NARI" FESTİVALİMİZ

SURUÇ NARI

Avrupa Birliği şimdiye dek 21 Türk ürününü tanıdı. Bu ürünlerden biri de, adı korumalı menşe adı (PDO) ile tescillenen Suruç narı.

Bu iri ve orta boylu meyve, ince ve elastik kabuğu, kabuğunun sarımsı rengi ve tatlı-ekşi aromasıyla Türkiye'de yetişen diğer narlardan ayrılıyor. Tadından dolayı, genellikle ‘sofralık nar’ olarak tüketiliyor.

Kökeni ve özellikleri

Suruç narının bölgeye Babil bahçelerinden getirildiğine inanılıyor. Bu narın gen kaynağı Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi olduğundan bölgede yüzyıllardır üretimi sürdürülüyor. Pomolojik (meyveleri, yetiştirmedeki kültür tekniklerini ve meyve ağaçlarındaki fiziksel gelişmeleri inceleyen botanik dalı) ve organoleptik (yiyecek ve içeceklerin; tat, görme, koku ve dokunma gibi duyular aracılığıyla bireysel deneyim yaratan karakterleri) özellikleri, yüksek sıcaklık, yüksek güneşli gün sayısı, nispeten düşük bağıl nem gibi yerel iklim ve toprağın su içeriği ile şekilleniyor.

Suruç narı ince ve elastik kabuğu ve kabuğunun sarımsı rengi ile diğer narlardan ayrılıyor

Suruç narının kendine has özelliklerini kazanması için su, olmazsa olmazların başında geliyor.

Uzun ve sıcak yaz mevsiminde meyvenin gelişimi sırasında Suruç narının su ihtiyacını toprak yüzeyinin altındaki su tabakaları (aküfer) karşılıyor. Uzun güneşli günler, sürekli su temini ve nispeten düşük bağıl nem, Suruç narına eşsiz tat, renk ve cilt dokusunu veriyor. Çiftçilerin sulama zamanına karar verme ve hasattan önce ağaçları yıkama konusundaki geleneksel deneyimi bu özelliklere katkıda bulunuyor.

ÖZELLİKLERİ 
Tescil Yılı 2020
Ağaç kuvveti: Kuvvetli
Ekonomik verime yatma yaşı 3. yıl
Ortalama verimi 30-40 kg /ağaç
Meyve şekli Yuvarlak
Kabuk rengi Sarı üzerine açık pembe
Dane rengi Açık pembe
Şıra rengi Açık pembe
Ortalama meyve ağırlığı                         350 gr.
Tat Mayhoş
Çekirdek Sertliği Sert

 

08-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-202408-11-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.11.2024 - Güncelleme: 08.11.2024 10:59 - Görüntülenme: 14
  Beğen | 0  kişi beğendi