DİLİMİZ ZENGİNLİKLERİ "ETKİLEŞİMLİ HİKAYE KİTABI OKUMA " KAPSAMINDA "BU YUMURTA KİMİN " ADLI HİKAYE KİTABI OKUTULDU TÜM SINIFLARIMIZDA YAŞAM DÖNGÜSÜ KONUSU KAPSAMINDA ETKİNLİKLER HAZIRLANDI KAVRAM KARTLARI HAZIRLANIP OYUNLAR OYNATILDI SANAT ETKİNLİĞİ İLE ETKİNLİĞİMİZ PEKİŞTİRİLDİ.
ETKİNLİK VE KİTAP ADI: KÜMESİN İÇİNDE NE VAR? - BU YUMURTA KİMİN?
KAZANIMVEGÖSTERGELER
BİLİŞSELGELİŞİM
Kazanım4.Nesne/durum/olaylailgilitahminlerinideğerlendirir.
Göstergeler Nesne/durum/olayıinceler. Tahminini söyler.
Gerçekdurumuinceler.
Tahminiilegerçekdurumukarşılaştırır.
Tahminiilegerçekdurumarasındakibenzerlikleri/farklılıklarıaçıklar.
Kazanım14.Zamanlailgilikavramlarıgünlükyaşamdakiolaylarlailişkiliolarakkullanır.
Göstergeler
Olaylarıoluşzamanınagöresıralar.
Zamanileilgilibasitkavramlarınanlamınıaçıklar. Zaman-değişim ilişkisini fark eder.
Kazanım26.Merakettiğiolay/durumlarısorgular.
Göstergeler
Merakettiğikonuyailişkingözlemyapar.
Merakettiklerineilişkineldeettiğisonuçlarıbaşkalarınınbulduğusonuçlarlakarşılaştırır.
KAVRAMLAR
Zaman: Önce-Şimdi-Sonra
ÖĞRENMESÜRECİ
GÜNEBAŞLAMA
Çocuklarla çember şeklinde oturulur. Duygu durumları, önceki gün evde neler yaptıkları hakkında sohbet edilir. Güne başlama rutinleri gerçekleştirilir. Çocuklara, 365 Gün Öykü serisinden Kümesin İçinde Ne Var isimli hikaye kitabı etkileşimli bir şekilde okunur. Bilinmeyen kelimeler akıllı tahta veya bilgisayardan resimleri gösterilir. Çocuklara evlerin bahçesinde, yakınlarının bahçelerinde tavuk besleyip beslemedikleri sorulur. Gelen cevaplar üzerine tavuklar ile ilgili sohbet edilir.
ÖĞRENMEMERKEZLERİNDEOYUN
Günebaşlamasonrasındaöğretmen,çocuklara“Bugünneredeoynamakistiyorsunuz?”şeklindesorularsorarak çocukların tercihlerini belirtmelerini ister. Böylece çocuklar günlerini planlamayı öğrenmeyebaşlarlar. Çocuklar planları doğrultusunda seçtikleri merkezde oynar. Bu sırada öğretmen ortamdüzenleyici, iletişimci, katılımcı, gözlemci ve değerlendirmeci gibi farklı rolleri üstlenir. Öğretmengözlemlerinikaydeder.
TOPLANMA,TEMİZLİK,KAHVALTI,GEÇİŞLER
Sınıf rutini ile sınıf toplanır ve beslenmeye geçilir. Sınıf toplandıktan sonra sınıfın temiz olup olmadığına dikkat çekilerek sınıfı temiz bırakmamız gerektiği vurgulanır. Temiz olmayan yerlerin temizlenmesine rehberlik edilir.
FEN
(Büyük GrupEtkinliği)
EtkinlikAdı: YUMURTALARVEYAŞAMDÖNGÜLERİ
Sözcükler: Yaşamdöngüsü,ferik,değişim,büyüme,gelişim
Değerler:
Materyaller: Kutu,yumurta, bebeklik,çocukluk,gençlikveyetişkinlikfotoğrafları
İçerik
Bir kutuyla sınıfa gelinir, kutu sağa sola yavaş ve dikkatli bir şekilde sallanır ve çıkan sesleri çocukların duymaları sağlanır. Çocukların dikkati çekildikten sonra onlara, “Acaba kutunun içinde ne var?” sorusu yöneltilir ve gelen cevaplar dinlenir. Cevapların ardından kapak açılır ve kutunun içerisindeki yumurta çıkarılır.Tümçocuklarınyumurtayıincelemesisağlanır.Buyumurtanınneyumurtasıolabileceğisorulurve panodaki diğer canlılara ait yumurtalarla karşılaştırma yapılır.
(Sınıfpanosundatavuk,devekuşu,dinozor,tavuskuşu,balık,kurbağa,karıncavs.canlılarınıngörsellerive bu canlıların yumurta görselleri bulunmaktadır). Karşılaştırma yapılarak bunun bir tavuk yumurtası olabileceği çünkü diğer yumurtaların renk, desen, boyut olarak farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılır.
Ardından“YaşamDöngüsü’nedemek,dahaöncehiçduydunuzmu?”sorusuyöneltilir.Çocuklardangelen yanıtlar tahtaya ya da büyük boy bir kâğıda yazılır. Tüm çocuklar yanıt verdikten sonra yanıtlar okunur ve Yaşamdöngüsününnedemekolduğunuaçıklanır(Yaşamdöngüsü,bircanlınınyaşamıboyuncageçirdiği tüm değişimler ve aşamalardır.). “Sizce elimdeki bu yumurtanın yaşam döngüsü nasıl olabilir?” sorusu yöneltilir ve düşünmeleri için fırsat verilir. Çocuklarla yaşam döngüleri posterlerinden tavuğun yaşam döngüsüneaitposterincelenir.Çocuklara“Tavukbüyüyenekadarnasıldeğişimlergeçirmiş?Sizlerdebu yaşınıza gelene kadar nasıl değiştiniz?” soruları sorulur. Çocuklar kendi gelişim aşamalarını anlatırlar.
Öğretmen bebeklik ve çocukluk dönemlerine ait birer insan fotoğrafını çocuklara gösterilir. “Çocuklar bu fotoğraftakibebek/çocukkimolabilir?”sorususorularakçocuklarıntahminlerialınır.Gençlikveyetişkinlik dönemlerineait insan fotoğraflarıçıktıalınarak“Çocuklarbufotoğraflarbiz insanların gelişimaşamaları.Bunları,aynı tavuğun yaşam döngüsünde sıraladığımız gibi bebeklikten yetişkinliğe doğru sıralayabilir misiniz?” denilerek çocukların fotoğrafları sıralamaları istenir.
Zenginleştirme: Çocuklarla tavuklarla ilgili sanat çalışmaları incelenip, ilgileri doğrultusunda sanat çalışması yapılabilir. Kuluçka kavramı bilimsel kaynaklardan keşfedilebilir. Tavuğun kuluçkaya yatması ve civcivin oluşması için gerekli ortam hakkında araştırma yapılarak sunum hazırlanabilir. Yumurtanın içinde civcivin nasıl beslenip oksijen aldığı araştırılarak kabuğun kimyasal yapısı keşfedilebilir. Yumurta ile çoğalan canlılar ve bu canlıların yumurtaları incelenebilir. Yumurtadan çıkan diğer canlıların da yaşam döngüleri, görselleri karışık verilerek çocukların bunları sıralamasına fırsat verilebilir. Web 2.0 araçları ile yaşam döngüleri sıralama ve ‘yavru-anne canlılar’ eşleştirme çalışmaları tasarlanabilir.
DEĞERLENDİRME
ÇOCUKLARLAGÜNÜDEĞERLENDİRME
• Tavuğunyaşamdöngüsündehangiaşamalarvardı?
• Panomuzdabaşkahangicanlılarınyumurtalarıvardı?
• Bebekkennasılgörünüyordunuz?Şimdinasılgörünüyorsunuz?
• Başkahangihayvanlarınyaşamdöngüsünüöğrenmekistersiniz?
• 365GünÖyküserisikitaplarındanBuYumurtaKiminisimlihikayekitabıetkileşimliolarakokunur.
• Hikâye hakkında sohbet edilir.
• Yaşamdöngüsünüdoğruşekildesıralamaçalışmasayfalarıyapılır.
GENELDEĞERLENDİRME
AİLE/TOPLUMKATILIMI
Ailelerleçocukların,bebekliktenbugünekadargelişimlerinigözlemleyebileceğimizbirkaçfotoğraf sıralanarak sınıf panosuna asılır.
ToplumKatılımı:Çocuklarlatavuk,civcivveferikgörebilecekleribirpark/bahçealanıziyaretedilir. Oradaki görevliden tavuk bakımı ile ilgili bilgi vermesi istenir.