REVŞAN DOĞAN ÖĞRETMENİMİZDEN AİLELERE "OKUL ÖNCESİNDE CİNSEL EĞİTİM VE GELİŞİM" KONULU SEMİNERİ
KATILIM GÖSTEREN DEĞERLİ VELİLERİMİZE VE ÖĞRETMENİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ....
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM
Cinsel eğitim için çocukta olması gereken alt yapı: Çocuk, anababasına merak ettiği her şeyi sorabilecek; bir başka kişiyle tatsız bir olay yaşamış olsa bile kendisine inanılacağından emin olarak korkusuzca onlara açılabilecek bir güven duygusuna sahip olabilmeli.
Cinsel eğitim için ebevenylerde (büyüklerde) olması gereken alt yapı : Çocuk soru sorduğu zaman ya da bir sorunu olduğunda onu duyguları, düşünceleri, istekleri ve değerleriyle olduğu gibi kabul ettiğini (Kabul onay değildir, anladığını, çocuğun dediğini tekrar etmeden kendi sözcükleri ile çocuğa anlatmaktır.) gösterecek olan bir dinleme becerisine sahip olmalıdır.
CİNSEL EĞİTİMİN ÖNEMİ:
-Ailenin cinsel eğitim
konusunda gösterdiği
duyarlılık, çocukların
cinsel gelişimini olumlu etkiler.
-Anne ve baba tarafından verilecek
cinsel eğitim, çocukların ve ergenin
başka kaynaklara yönelmesini
engelleyecektir.
-Okul öncesi dönemde çocuk yüksek
öğrenme potansiyeline sahiptir.
-Okul öncesi eğitimiyle sağlıklı bir
kişilik gelişiminin temelleri atılır.
-Cinsel eğitim, çocuğunuzu tehdit
edebilecek olası bir cinsel tacizi
önlemek konusunda hayati önem
taşır.
-Okul öncesi eğitimiyle sağlıklı bir
kişilik gelişiminin temelleri atılır.
ÇOCUK KAÇ YAŞINDAYKEN CİNSEL EĞİTİME BAŞLANMALIDIR?
Çocuklara cinsel eğitim ne çok geç ne de çok erken verilmelidir. Doğru zaman, çocuğun bu konuda sorular sormaya başladığı zamandır.
GELİŞİM DÖNEMLERİNE GÖRE ÇOCUĞUN CİNSEL GELİŞİMİ
1-ORAL DÖNEM
Doğumdan 18. aya kadar olan dönemi kapsar. Verilen bakımın niteliği bağımlılık ve güven düzeyini belirler
2-ANAL DÖNEM
18 ay-3 yaş Tuvalet kontrolünü öğrenir Baskıcı ve katı bir anlayış ya da tamamen başı boş bırakma bağımsızlık duygularının gelişmesini engeller
3-FALLİK DÖNEM
3 -7 yaş Cinsel kimlik gelişimi başlar, Cinsiyet farklarını keşfeder ve sorular başlar Kınama ve cezalandırma cinsel kimliğin kabulünde zorluk yaratır.
4-GİZİL DÖNEM 7-11
yaş Cinsel merak gizlenmiştir. Düşüncelerini okuldaki etkinliklere çevirir ve aynı cinsten çocuklarla oynar,
5-GENİTAL DÖNEM
3 -7 yaş Erinlik, ergenlik ve sonrası Çocuk kişiliğinden yetişkin kişiliğine geçiş, Fallik dönem bu dönemi en fazla etkileyen dönemdir, Ergenlik dönemindeki kişilik gelişiminin niteliğini belirler, Kişilik üzerindeki etkisi oldukça fazladır,
AİLELER ÇOCUKLARINA CİNSEL EĞİTİM VERİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
Çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemi dikkate alınmalıdır. Çocuğun ihtiyaçları iyi gözlenmelidir.Çocuğa cinselliği anlatırken ebeveynin rahat, doğal olması çok önemlidir. Cinselliğin utanılacak, tehlikeli ya da yasak olmasına yönelik vurgulardan özenle kaçınılmalıdır. Çocuğa cinsel yaşamla ilgili doğru bilginin verilmesi, onun gelecekteki cinsel yaşamı ve ilişkileri açısından önemlidir.
Çocuklara verilecek cinsel eğitim bir seferlik verilecek ve bitecek bir konu değildir. 2-3 yaşından itibaren çocuklar ebeveynlerine cinsellikle ilgili sorular sormaya başlamaktadır. Her yaş grubuna göre verilmesi gereken yanıtlar farklılaşmaktadır. Ebeveyn çocuğun sorularını ciddiye alıp, bilme ihtiyacını karşıladıkça sağlıklı cinsel kimliğin oluşmasını da desteklemiş olacaktır.Çocuklara cinsellikle ilgili negatif mesajlar vermemek çok önemlidir. Yetişkin kendi olumsuz duygu ve düşüncelerini yansıtmaktan dikkatle kaçınmalıdır. Korkutulmamalıdır. Aileler mutlaka, cinselliğin toplumsal, duygusal, düşünsel, değerler boyutunu göz önüne alarak cinselliğin bütünsel biçimde ele alınması için uğraşmalıdır.
Aileler cinselliği çocuğa anlatırken, kullandıkları kelimelere dikkat etmelidir. Argo kelimelerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Sözcükler basit, yalın olmalı, kafa karıştırıcı olmamalıdır.
Çocuklara cinsellik eğitimi verilirken, toplumsal cinsiyet rolleri devreye girmektedir. Çocuklara her iki cinsiyetin eşit değerliliği, eşit önemliliği mutlaka vurgulanmalıdır.
Hangi yaş grubunda olursa olsun, çocukların cinselliğe yönelik soruları geçiştirilmemelidir. Ertelenmemelidir. Nasıl yanıtlanacağı bilinmiyorsa, bu konuda araştırmaya, desteği ihtiyaç duyuluyorsa, çocuğa bu durum basit bir şekilde anlatılmalıdır. O konuyu araştırıp, mutlaka yanıtlayacağınızı çocuk bilmelidir. ” Sana bunu nasıl anlatabileceğimi öğrenince anlatacağım vb. ”
Kız çocuğa annenin, erkek çocuğa babanın cinsel eğitim vermesi konusu çelişkilidir. Genel olarak, her çocuğun kendi cinsiyetinden olan ebeveynine yönelmesi ve görüş alması doğru gibi görülebilir. Ancak cinsel eğitimin, mutlaka aynı cinsiyetten bir ebeveyn tarafından verilmesi gerektiği görüşü yanlıştır. Gerek anne, gerekse baba tarafından verilecek cinsel eğitim, çocuğun başka kaynaklara yönelmesini engelleyecektir.
Hangi yaştan olursa olsun, çocukların sorularına gülünmemeli, alaya alınmamalıdır. Konuşması ve soru sorması desteklenmelidir. Cinsellikle ilgili konuşmanın doğal olduğunu, ancak herkesin yanında ve her ortamda konuşulamayacağı, özellikle küçük yaş grubuna anlatılmalıdır.
Çocuklara cinsellikle ilgili bilgi verilirken sabırlı olmak çok önemlidir. En çok merak ettikleri konu ile ilgili çok sorularının olması olağandır. Bazen de tekrar tekrar aynı şeyleri sorabilirler.
Cinsel eğitimin ailede verilebilmesi, konuşulabilir olması, çocuk ve ergenlerin cinsel taciz ve istismar davranışlarına karşı kendilerini korumalarında önemli araçlardır.
OKUL ÖNCESİ ÇAĞDA ÇOCUKLARIN SORABİLECEĞİ ÖRNEK SORULAR-CEVAPLAR:
Neden kızların penisi yoktur?
Kız ve erkeklerin vücutları farklıdır. Erkeklerde penis, kızlarda vajina vardır. Erkeklerin üreme organları dışarıda, kızların içindedir. Bu yüzden kızların üreme organları görülebilir, kızların görülemez.
l-Neden erkeklerin bebeği olmaz?
Çünkü erkeklerin vücudunda bebeklerin büyümesini sağlayan küçük bir yuvacık yoktur.
Bu nedir? (Erkek çocuklar için)
Bu senin penisindir. Nasıl görme organımız göz ise penis de senin üreme organındır. Kızların üreme organlarına da vajina denir. Erkeklerin üreme organları penis ve testislerden oluşur. Testisler sperm üretmeyi, ayna zamanda idrar yapmayı sağlar. Çocuğa bu bilgilerin hepsini birden vermeyiniz. Çocuğunuzun sorduğu kadar ayrıntılara giriniz .
“Bebekler nereden gelir?”
“Onlar annenin karnında yaşar ve büyürler. Orada sıcak ve güvenli bir bebek yuvası vardır. Kızlar yeterince büyüdüğünde anne olabilirler. Bebek dünyaya gelebilecek kadar büyüdüğünde dışarı çıkar. Bebek yeniyken çok küçüktür ve annedeki bir delikten kolayca dışarı çıkabilir.”
TEŞEKKÜR EDERİM.
REVŞAN DOĞAN
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ